February 15, 2009

Makan cekodok pisang memang sedap

Di suatu pagi yang hening.

Seorang anak, abah dan ibunya sedang menikmati minum pagi.
Si anak sedang mengunyah cekodok pisang dengan nikmatnya apabila abah bersuara,

"Apit, kalo desperate sangat, ko masuk airforce je la.Jadi engineer.Boleh dapat kapten terus, sebab ade degree."

Si anak dengan inesennya bertanya,

"Pakai spek pun leh ke masuk?"

"Boleh je...."

Tiba-tiba ibu mencelah,

"EEEEEEEEEEEEEEEE.Asyik asyik airforce.Asyik asyik airforce.Bapak ko da la airforce.Helmi dengan Jufri pun airforce jugak.Da la engineer airforce lambat naik pangkat!EEEEEEEEEEEEEEE"

"Kalo masuk ikut degree, pangkat memang lambat sket, tapi gaji tetap naik jugak. Tangga gaji lain." Abah cuba menjawab persoalan si ibu.

"Hmm.Menarik." Si anak memberi respon.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aku pun terlupa sebenarnya yang Airforce pun ade engineer. Tapi engineer dalam Airforce bukanlah apa yang orang kata "prime positions" - the pilots to be exact. Jeneral-jeneral, top post dalam Airforce, semua pilot.Bapak aku pilot.Heeee.

BTW, engineer in airforce is also quite technical, specifically, playing with avionics bla bla bla ape lagi tah. Ade la ilmu sikit-sikit, hasel baca majalah dgn buku-buku kapal terbang bapak aku + menjahanamkan model-model kapal terbang die.Ahah.

Aku pun tak berapa pasti. Untuk entry dalam airforce, then there should not be a problem, given my father's position in the Airforce (Super duper submarine cable baek punyaa). Still, I not desperate yet and I wanted to find the job myself first. Test PTD ni nak wat betul betul.

Takkan le nak harap bapak jugak kan (walaupun bende tu depan mata je).

By contrast, the recession are not helping either, and as a non-scorer (ahah!), my options are limited further and further and further...

And aku risau kalau technical competency aku habis gitu je.

HAHAHAHAH
competent la sgt

Kaman kaman, I really appreciate your honest opinion, guys and girls!

17 annotation(s):

Anonymous said...

kalo x nak airforce, join je navy or army...... masok trus jadi kapten, keje 5-10 tahun. kalo x naek pangkat pun, klua2 still jadi kapten time umo 35. Kapten (B) dpn nama, x byk org dpt. ko amik byk2 info, classified things time keje, dah abes keje ko jual aa kat singapore ke US ke. bole masok lam resume time nk apply keje CIA or military intel.

izzul said...

aku sajes ko try bebetol2 PTD tu dulu..rajin2 laa prepare since org ckp PTD exam tu ssh...haha tp snang naik hi-rank gov..org ckp laa...

tp bg aku antara factor penting plh career ni is career development. huhu..jgnlaa pk nk safe dpt keje je..xkesahlaa keje company besar ke kecik ke yg penting experience dpt tu bergune tuk career dev.

JameL said...

hahaha..
robot pon leh jd pilot...
hahaha..
ikut ko ar kalo nk jdi pon...
happy sudah...
tp bg aku, 1st job mmg pnting..

Mohd Syafiq Rashid said...

tu la psl.1st job tu penting utk career development.so kalo boleh, aku nak keje yang technical,so dgn experience aku leh progress.

dem tulis kencang, interview pe pun xpat lg neh.isk

KhairunNadiah said...

hmmm..mase pegi satu interbiu neh pn..org interbiu tuh kate..nape nk desperate sgt mntk kje yg luar bidang kite??or yg kte xmnt..bru 2 bulan menganggur kate nya..haha~~

tapi still, kite kne ingt lam dunia yg kejam neh..memilih sangat pn xley!haih..tapi xpe..ko bagi mse kt diri sndri..sampai satu tahap, mebe ko xley memilih dh..grab any chance yg ade dpn ko..

krongkrang said...

masuk airforce, pastu gi sapura kejap, last skali pergi lockheed.

siyes xtipu.

one of my old seniors (BBian) is currently @ U.S doing some military aviation project, tp lupe under what company.

Xsalah klu nk ke airforce, especially ko craft2 betul2 hidup ko.

p/s: aku pon ade bercadang utk ke Sapura Defence satu hari nanti. haha

Mohd Syafiq Rashid said...

kn:tu la, xleh memilih sangat pun. bukan skorer mcm orang tu.hehe
tambah2 recession ni merisaukan aku.bukan pe, long term mission & vision terjejas woooo

gemboih: duk intel diam diam sudey ahah

Mohd Najmie said...

honest opinion aku, aku benci tentera, bukan pasal ragging etc (ko takkan kene kot, pasal masuk2 terus jd kapten) tapi pasal administration yg sgt bodo yg akan membuatkan ko pikir 'nape la diorang xleh wat cara yg snang skit?'
tapi bapak kau tentera, sori kalau ter-offend, tapi tu opinion honest aku
tapi kalau kau tak kisah, masuk aa
gaji tentera mmg agak rendah, tp gaji tu mmg btol2 bersih, healthcare free, umah free (eh btol ke, xsure), baju free, pe lg free, byk tol free
and org cam kau xkan sangkut kepten 10 tahun, ko kuar kompem at least kolonel ke (pergh gile up ko)
gudlak wat choice
rajin2 la solat istikharah kalau takut wat decision xbtol (cam aku wat je, hahah)

JameL said...

aku nk tmbh agi ar robo..ko ade tulis ko nk pgress psl technical background..ko abis competence ke ko bleh buat bende tu..mksd aku, tu persoalan individu ar..mayb sbb background ko technical, so ko assume ko mmg kene technical or ko cm cenderung ke sane..ko penah try bisnes ?? insurance ?? sales ke ?? lawyer ke ?? mayb agak hiperbola ar cnth aku nih kalo lawyer kan..tp bg aku, 1st job mmg penting..tp x semestinya ko akan stick dgn job tu..mayb tu salah satu care ko discover 'in things of urs'...kalo xpham, bleh PM aku..

Mohd Syafiq Rashid said...

najmie:stendard la tu, gov in general mcm tu le. tp benefits n stability ko terjamin.gaji jgn la compare dgn pet, still, 2k-2.5k tu ok pe.haha

jamel:paham2.mmg betul.ape yang kita wat sekarang tak semestinya ape yg kita minat.maybe keje yang kite rase kite xminat awal2, bile kita dah wat, rase best pulak.kene experience dulu baru dpt rase. mcm ape yg ko kata,"in things of urs".

benda ni bukan aku nak decide immediately, i'm still keeping my options open.

tapi kalo xde org nak offer keje kat aku jgk, desperate la juge ahah aku dah bengkrap

^^ aneezqudyne ^^ said...

honestly cik capik,im not into uniform-wearing man.bt since ur way towards the job kinda easy (thanks to ur big-shot daddy),so y not?besides,keje ngn gomen kan ala2 terjamin dikala2 ekonomi tak berapa nk baik ni,lg2 kat penang tu.tp exam PTD tu jgn le buat men2.try je sume choice n opp yg ade.


insya Allah adala rezeki kat mane2 tu.

=)

Syed @ Don said...

hurm.. aku rasa kalo ko tak minat tentera, bek jgn masuk dulu la. tentera ni lebih kurang cam jadi cikgu gak, kalo da join tu kang susah da nk blah. lagipun bak kata interviewer kN tu, baru 2 bulan, jgn terburu-buru.

Kalo ko nk technical experience, aku suggest ko apply lebih byk on service engineer. kalo nk cari yg design susah sket.

by he way, good luck~ aku pun tengah pening neh, sedap-sedap je letak komen kat sini. lolz~

mohd nor said...

hehehe....menarik...ape2 pun...kemana ko nak pg..ape ko nak jadi...buatlah yg terbaekh..aku lebih syorkan ko dalam ptd. still ko nak dalam airforce pun oke gak..tapi go for ptd la wei...sebab.... ( ehem ehem....heheh ):P

ucop^fabregas said...

try not become a man of success but rather try a become a man of value

Mohd Syafiq Rashid said...
This comment has been removed by the author.
Mohd Syafiq Rashid said...

aniz:aku ingat sape la.name complex sgt :p
mane leh ko xsuke org pkai uniform.hehe

don: nak 3 bln da weh.ahahaha.tah le, mane2 pun skrg susah nak dapat.ke sebab aku bukan skorer.huhu

tek: ehem ehem aku paham hahahah (gelak jahat)

pakcop:pefak fabregas.ahaha.ko kan suke berlari.fabregas mane lari cam ko :p
ape2hal, quote ko mmg inspirational

Anonymous said...

bagi aku,try yg 1st hati nak..kalau rase airforce tu bukan pilihan hati,letak tepi dulu..sebab airforce tu ko try skang or lmbt lg nnt pon peluang ko nk dpt tu sentiasa ade kn..tp peluang lain xkn dtg 2kali..ble da btol2 rase bersedia nak join airforce bru la join..nnt terburu2 masuk airforce pastu nk kuar blek kan da susah..imho je la..hehe